Podstawy Lean Manufacturing
01
Program szkolenia
-
Rola produkcji w tworzeniu jakości wyrobu.
-
Organizacja stref magazynowych dla surowców w produkcji.
-
Optymalizacja przepływu materiału na hali produkcyjnej, celem redukcji strat.
-
Organizacja stanowisk pracy zgodnie z aktualnymi standardami w przemyśle.
-
Narzędzia podnoszenia jakości wykonania : Metoda 5S, Golden Zone, TWTTP, Poka Yoke, Andon.
-
Poprawa efektywności (wydajności personelu) poprzez redukcję strat (muri, mura, muda).
-
Metodyka dotycząca normowania/ szacowania pracochłonności z zachowaniem aktualnych standardów.
-
Metoda Kaizen.
-
Standardy w tworzeniu dokumentacji techniczno-produkcyjnej.
-
Identyfikacja i identyfikowalność wyrobu.
-
Karty kontrolne, raporty pomiarowe.
-
Nadzór nad wyrobem niezgodnym.
-
Rodzaje kontroli wyrobu.
02
Cel szkolenia:
Zaznajomienie uczestników z podstawowymi zasadami co do organizacji stanowiska pracy oraz możliwościami podniesienia wydajności pracy. Wskazanie narzędzi eliminacji marnotrawstwa w procesach produkcyjnych. Pokazanie uniwersalnych narzędzi do rozwiązywania problemów jakościowych. Wskazanie rozwiązań do podnoszenia jakości wykonania.
03
Dla kogo dedykowane jest szkolenie:
Inżynierowie jakości, Inżynierowie procesu, Specjaliści ds. jakości, Liderzy produkcyjni, Kontrolerzy jakości, Pełnomocnicy ds. jakości, Pracownicy produkcyjni, Pracownicy działu logistyki, zakupów